nedelja, 18. september 2011

RJAVČKI IN HRUSTLJAVI ČOKOLINI ALI BROWNIES IN COOKIES

V okviru Sončkovega dneva poteka tudi "Prodaja peciv naših mam". Šola prosi mame in babice, da napečejo čim več različnega peciva, ki ga potem v kuhinji pripravijo v paketke za prodajo. Izkupiček od prodaje gre v šolski sklad, ki je namenjen pomoči socialno ogroženim otrokom in v letošnjem letu tudi opremljanju garderob z garderobnimi omaricami. Otroci nižje stopnje jih že imajo in moram priznati, da je to zelo dobrodošla pridobitev. Vsak otrok ima svojo, precej veliko omarico, ki jo lahko zaklene. Manumajček ima čez teden notri spravljene copate, superge in opremo za telovadbo in tako odpade dnevno iskanje copat in preverjanje telovadne opreme, kar je zame veliko olajšanje.

Letos sem se odločila, da bom tudi jaz sodelovala pri peki. Ker pa mi časa konstantno primankuje, sem seveda izbrala dva zelo enostavna in preverjena recepta - Rjavčki (Broenies) in Hrustljavi čokolini (Cookies). Kljub hitri in preprosti pripravi, so rezultati odlični in vedno zagotovljeni.



RJAVČKI (prirejeno iz knjigice Jill Norman: Čokolada)

125g masla
125g čokolade
250g sladkorja
4 jajca
125g moke
125g mletih mandljev

Skupaj raztopimo masleo in čokolado. Penasto umešamo jajca in sladkor (venda samo rahlo) in jim primešamo čokolado z maslom. V kremo vmešamo še moko in mandlje. Zlijemo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo 25 do 30 minut v pečici ogreti na 180 stopinj (rjavčki so pečeni, ko je testo v sredini še rahlo vlažno). Pustimo, da se ohladi v pekaču nato pa narežemo na majhne kvadrate.



HRUSTLJAVI ČOKOLINI (prirejeno iz knjige Rosemary Wadey: Čokoladne sanje)

90g masla
200g rjavega sladkorja
1 stepeno jajce
175g moke
1 žlička pecilnega praška
ščep soli
60g mletih mandljev
60g jedilne čokolade, narezane na majhne koščke

Penasto umešamo maslo in sladkor, dodamo še sladkor in dobro vmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom, sol, mlete mandlje in narezano čokolado in vse dobro zmešamo. Testo zajemamo z žlico (jaz uporabljam merilno žlico za 15ml, da so vsi kupčki res enako veliki) in kupčke polagamo na pekač obložen s papirjem za peko in jih rahlo potlačimo. Kupčke polagamo dovolj narezen, da se piškoti med peko ne bodo sprijeli. Pečemo jih približno 15 minut v pečici ogreti na 180 stopinj, da postanejo čvrsti in rahlo zarumenjijo. Nekaj minut jih še pustimo na pekaču, nato pa jih previdno preložimo na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.

V testo lahko poleg čokolade primešamo še druge sestavine, kot so rozine, kandirane češnje, naribano pomarančno lupino...

Ni komentarjev:

Objavite komentar