nedelja, 17. februar 2013

DOMAČE PRALINE / HOME MADE CHOCOLATES

Zadnje čase kar malo zapostavljam svojo zvesto pečico in pripravo peciva. Novembra in decembra je bila skoraj dnevno v uporabi, zdaj pa kar nimam navdiha za pečenje. Mogoče tudi zato, ker se trudim odložiti kakšen kilogram, če pa je doma sveže pecivo, se mu težko uprem.

Danes imamo posebno priložnost, ki je klicala po nečem domačem in odločila sem se pripraviti domače praline, ki so drugače že nekaj let na decembrskem prazničnem repertoarju. Pa še priprava je preprostejša in hitrejša kot kakšna torta, rezultat pa božanski. Zdaj, ko imam še posebne silikonske modelčke za praline, je tudi izgled skoraj profesionalen.

SESTAVINE:
250g lešnikovega nugata
150g mlečnega preliva za torte (ali čokolade)
80g temnega preliva za torte (ali čokolade)
20g nesladkanih praznih vafljev
40g sladkorja
40g olupljenih mandljev

Mandlje rahlo prepražiš v ponvi, sladkor v kozici stopiš do zlate karamele, dodaš mandlje in dobro premešaš (PAZI ZELO VROČE!). Z žlico razporediš na rahlo naoljen pekač in pustiš, da se ohladi.
Hladno karamelo in vaflje na drobno zmelješ.
Na vodni kopeli stopiš nugat ter oba preliva in v stopljeno maso vmešaš zdrobljeno karamelo in vaflje. S tekočo maso previdno napolniš modelčke in daš v hladilnik, da se dobro strdi.
Če nimaš modelčkov, lahko kakšen model za peko obložiš s folijo, vliješ maso in jo, ko se strdi, razrežeš na manjše koščke





Lately I am neglecting my oven and pastries making. In November and December it was almost daily in use, but now I am lacking inspiration for baking. Maybe because I'm trying to loose some kilograms and if there are fresh pastries available, it is difficult for me to resist.

Today there is a special occasion that called for something homemade and I decided to prepare homemade chocolates, which I always make for holidays in December. And it is even simpler and faster to make them than any cake. The result is heavenly and now that I have special silicone molds for chocolates they look almost professional.
 

INGREDIENTS:
250g hazelnut nougat
150g milk chocolate
80g dark chocolate
20g unsweetened empty waffle
40g sugar
40g blanched almonds

Lightly roast the almonds in a pan, melt the sugar in a saucepan to golden caramel, add almonds and mix well (TAKE CARE, IT IS VERY HOT!). With a spoon spread on a lightly oiled baking tray and leave to cool.
Crumble the cold caramel and waffles.
In a water bath melt nougat and both chocolates. Stir in caramel and waffles and carefully fill the molds. Put in the fridge to harden.
If you do not have molds, take any baking tray, cover with aluminum foil, spread the chocolate and cut in to pieces when hard.



Ni komentarjev:

Objavite komentar