sobota, 21. januar 2012

POPASTI POLŽKI

Spet sem nekaj pekla po angleškem receptu in spet ne vem prevoda - pregledala sem kar nekaj receptov, imena pa so različna Cinnamon rolls, Sticky buns, Caramel rolls ali buns. Odločila sem se za lastni izum - POPASTI POLŽKI, saj je Manumajčica št.2, ki mi je pri peki asistirala, začela vpiti "polž, polž", ko sem testo zvila. Polnilo, ki je iz masla in sladkorja, pa polžke naredi popaste.



Osnova polžkov je sladko, mlečno kvašeno testo, ki mu lahko dodajamo različne dodatke ali polnila in tako spreminjamo glede na želje in sestavine na zalogi.

Jaz sem se danes odločila za osnovno različico: testo brez dodatkov napolnjeno z maslom in sladkorjem. Spremenila sem samo to, da sem dala žličko cimeta v testo in ne v polnilo.
Sladkor sicer ni tako lepo karameliziral, kot sem si predstavljala, ampak mislim, da bo okus kljub vsemu dober. Mogoče je bila napaka v tem, da sem dala polžke v hladno pečico, da so še malo vzhajali in ne v zelo vročo, kot priporočajo recepti.
Mogoče mi bo pa drugič uspelo, saj polovica testa še čaka v hladilniku za čez nekaj dni.

Polžkov sicer še nismo poskusili, ker se še hladijo, vendar sem navdušena nad izgledom prve serije in preprosto pripravo, tako da mislim, da se bodo uvrstili na seznam priljubljenih receptov za nedeljske zajtrke oz. občasno crkljanje.


TESTO:
125g masla
2 skodelici mleka
3 čajne žličke suhega kvasa
3/4 skodelice sladkorja
6 skodelic moke
2 čajni žlički soli

Maslo stopimo in mu dodamo mleko. Ko je mešanica mleka in masla mlačna, ji dodamo kvas in sladkor in mešamo, da se oba raztopita. Tekočino dodamo moki s soljo in zamesimo gladko, mehko testo, ki ga pustimo vzhajati eno uro.

Polovico vzhajanega testa razvaljamo na pravokotnik, tako da je testo debelo približno pol centimetra. Drugo polovico pa shranimo v hladilniku  in ga porabimo v roku enega tedna.


NADEV:
maslo (količina je poljubna, mora pa biti segreto na sobno temperaturo)
1/2 skodelice sladkorja (belega ali rjavega)
žlička cimeta

Razvaljano testo namažemo z zmehčanim maslom. Količino masla prilagodimo lastnim željam. Po maslu potresemo sladkor zmešan s cimetom in testo po daljši stranici zvijemo v polža. Polža narežemo na približno 4cm debele rezine, ki jih na rezno ploskev polagamo v pekač pomazan z maslom ali obložen s peki papirjem. Med polžki pustimo malo prostora, da lahko vzhajajo.
Ko polžki rahlo narastejo jih pečemo 12 minut v pečici ogreti na 240°C.


VARIACIJE:

  • nadevu lahko dodamo mlete mandlje ali orehe, zelo sladkosnedni pa tudi koščke čokolade
  • testu lahko primešamo nasekljano suho sadje, rozine ali koščke čokolade, v tem primeru izpustimo nadev in testo oblikujemo v dolgo klobaso, ki jo v pekaču zvijemo v velikega polža


DOBER TEK!



Pa še kruhek, ki se je pekel po polžkih



1 komentar:

  1. No, pa sem izvedela - zadeva ima uradno ime in sicer Cimetove štručke. Ampak meni je moje ime še vedno bolj všeč, tako da ostajam pri Popastih polžkih.

    OdgovoriIzbriši