sobota, 7. januar 2012

KRUH S PIRINIMI KOSMIČI



V naši hiši jemo večinoma doma spečen kruh. Mogoče bi bilo trenutno bolj pravilno napisati, samo jedli domač kruh, saj mi zadnje tri mesece ni uspelo, da bi ob ostalem delu pekla še kruh.
Vzrok je bila bolj psihična utrujenost kot resnično pomanjkanje časa, saj priprava domačega kruha pravzaprav vzame tako malo časa, da sem vsakič znova presenečena. Vzhajanje kruha res zahteva nekaj več časa, vendar to kruh počne sam.

Včeraj zvečer smo ugotovili, da počasi zmanjkuje kruha. Ker je bil že skoraj večer (zunaj je bilo temno in mrzlo) in se nikomur ni hodilo več ven, sem se lotila peke.

Zadišal mi je prav poseben kruh - kruh z ovsenimi kosmiči.

Doma sem imela samo pirine kosmiče, zato je nastal - KRUH S PIRINIMI KOSMIČI.
Res je to rahlo dolgotrajnejši recept, ampak se splača potruditi, saj je rezultat odličen.


SESTAVINE:
1 skodelica kosmičev (mehkih)
1,5 skodelice vode
2 vrečki suhega kvasa (po 7g)
0,5 skodelice tople vode
0,5 žličke sladkorja
0,5 skodelice toplega mleka
1 jedilna žlica mehkega rjavega sladkorja
2 žlički soli
3,5 do 4,5 skodelice moke (jaz sem uporabila mešanico 1:1 polnozrnate in bele moke)
še nekaj kosmičev

Model (velik približno 12 x 28cm) namažemo s stopljenim maslom ali oljem.
Vodo in kosmiče zmešamo v majhni kozici in med mešanjem kuhamo na majhnem ognju približno 3 minute oziroma dokler kosmiči ne popijejo vse vode in se zmehčajo.
Kosmiče prestavimo v veliko posodo, v kateri bomo zamesili kruh in počakamo, dokler niso kosmiči mlačni.
Kvas raztopimo v topli vodi in dodamo pol žličke sladkorja.
Mlačnim kosmičem dodamo kvas, mleko, rjav sladkor in sol in vse skupaj dobro premešamo.
Dodajamo moko (po eno skodelico moke naenkrat) dokler ne dobimo mehkega testa. Testo gnetemo 10 minut in po potrebi dodajamo moko. Testo mora biti gladko in elastično in ga pustimo vzhajati eno uro.
Testo dobro pregnetemo in ga razdelimo na dva dela.
Prvi del oblikujemo v štruco in položimo v model. Drugi del pa razdelimo na tri dele in vsak del oblikujemo v približno 30 cm dolgo klobaso, ki jih spletemo v kito. Kito premažemo z vodo.
Na delovno površino potresemo dodatne kosmiče in na njih previdno pritisnemo kito (s premazano stranjo navzdol). Kito spet obrnemo in položimo v model  - po potrebi raztegnemo, da se prilega spodnjemu testu.
Pustimo vzhajati še 45 minut in pečemo 45 minut pri 180°C. Pustimo ohlajati v modelu 10 minut, nato pa stresemo iz modela in do konca ohladimo na mreži.

DOBER TEK!






Ni komentarjev:

Objavite komentar