nedelja, 03. oktober 2010

SKUTNE REZINE Z JABOLKI IN ROZINAMI

Recept, ki ga bom danes objavila, je za moje pojme ena izmed najboljših slaščic s skuto. Prvič sem se peke teh rezin lotila pred kakšnim letom, ko mi je zapasalo nekaj sladkega na hitro, pa še skuto je bilo potrebno porabit. Jasno sem prebrala samo sestavine, ne pa samega postopka in končalo se je tako, da sem bila v kuhinji dve uri, umazala vsaj šest posod in si prisegla, da v prihodnje preberem vedno celoten recept, preden kaj začnem packat.
Ker pa je bil rezultat odličen, sem se peke omenjenih rezin včeraj lotila že tretjič. Z malo več prakse, sem število posod omejila na štiri. Čas priprave je še vedno dolg, samo so rezine nastajale hkrati z drugimi opravki, tako da se mi ni niti zdelo tako grozno.
Seveda pa je ta večopravilnost razlog, da same priprave nisem pofotografirala in bom lahko pokazala samo končni izdelek.

Tako, pa se lotimo peke:

TESTO:
2 skodelici moke (po 250ml)
2 jedilni žlici sladkorja
200g masla (narezano na koščke)
1 jajce
2 jedilni žlici mrzle vode


Sestavine za testo zgnetemo v gladko testo (v mešalcu ali na roke) in ga razvaljamo na velikost pekača. Pekač (velikosti približno 25x30cm) obložino s peki papirjem. Testo preložimo na pekač, ga večkrat prebodemo z vilicami in pečemo približno 20 minut v pečici ogreti na 180 stopinj. Ko je testo zlato-rjavo zapečeno, ga vzamemo iz pečice in pustimo ohlajati približno 20 minut.


OBLOGA:

1. JABOLKA:
2 jabolki
1/4 skodelice sladkorja
1 jedilna žlica limoninega soka
3 jedilne žlice pomarančnega soka
3/4 skodelice rozin

Jabolka olupimo, očistimo in narežemo na majhne kocke. Skupaj s sladkorjem, limoninim in pomarančnim sokom jih dušimo v zaprti posodi na srednjem ognju. Ko so mehka, jih odkrijemo in pustimo vreti približno 3 minute oz. dokler ne povre skoraj vsa tekočina. Nato primešamo rozine in pustimo ohladiti. Hladno stresemo na cedilo in ujamemo tekočino.

2. SKUTA:
500g skute (ali rikote)
1/2 skodelice sladkorja
1 jedilna žlica moke
4 jajca (ločena)
vanilin sladkor
60 ml sladke smetane

Skuto gladko zmešamo s sladkorjem in tekočino od jabolk. Primešamo še moko, rumenjake, vanilin in smetano. Beljake trdo stepemo in previdno umešamo v skutno kremo.

Jabolka z rozinami razporedimo po pečenem testu, nato pa čez polijemo skutno kremo in pečemo pri 180 stopinjah približno 45 minut (dokler ni skutna masa trda in zlato zapečena). Pustimo, da se ohladi, potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na kvadrate.

Dober tek!

Pa še malo slikic:


pečene rezine

po močnem sneženju
končni izdelek za krožniku

Ni komentarjev:

Objavite komentar