petek, 11. maj 2012

POLŽKI S ČOKOLADO IN LEŠNIKI

Starši se  vsake toliko časa znajdemo v težki situaciji, ko moramo sprejeti odločitev, ki lahko popolnoma spremeni potek življenja našega otroka. Z eno odločitvijo mu lahko spremenimo prihodnost. In to je res velika odgovornost.

Pred tako odgovorno nalogo sva se sredi letošnjega leta znašla tudi midva z možem.
Manumajčica št.1 je letos začela hoditi v prvi razred in po nekaj mesecih smo prišli do ugotovitve, da šola oziroma bolje rečeno razred, ki ga obiskuje ni najboljši za njen nadaljnji razvoj. Zaradi določenih lokalnih razlogov je izredno izstopala po razgledanosti, znanju in uspehu in ni imela primerne družbe.
Na misel so mi prišle tri možne situacije v prihodnosti:
- zaradi pomanjkanja konkurence, bi se lahko nehala truditi in bi ji padel uspeh
- sošolci bi jo izločili, ker izstopa
- najbolj pa me je skrbelo, da ne bi bila pripravljena na morebitne neuspehe in konkurenco v kasnejšem življenju.

Tako smo po težkem in temeljitem premisleku sprejeli odločitev, da sredi šolskega leta zamenjamo šolo. Vpisali smo jo v šolo, ki jo obiskuje kar nekaj njenih prijateljev iz vrtca, da bi bil šok ob spremembi čim manjši.

Zdaj sta za nami že dobra dva meseca nove šole. In po začetnem navdušenju in vmesni krizi ugotavljam, da je bila odločitev pravilna in smo s šolo zadovoljni vsi - tako Manumajčica št.1 kot tudi midva z možem.

Da pa ne bi bilo vse prelepo, ima tudi nova šole eno slabost - prehrano.
Ker šola nima lastne kuhinje, kosila vozijo iz druge šole. Na žalost pa se pogosto zgodi, da kosilo ni dovolj nasitno ali pa je hrane celo premalo. Hkrati pa je tudi jedilnica bolj majhna in morajo otroci hitro pojesti, da gredo lahko za njimi na kosilo še višji razredi. Manumajčica št.1 pa je pri hrani bolj počasna - poje sicer veliko, ampak počasi. In tako se pogosto, če ne kar vsak dan dogaja, da je lačna. Včasih ji zmanjka časa, včasih pa dobi premalo hrane oz. jo hrana ne nasiti.
Tako moram imeti imeti pripravljeno malico, da jo poje, ko jo pridem iskat ali pa jo vzame ona s seboj.
(Šola sicer ponuja še popoldansko malico, vendar sem se odločila, da ji za znesek, ki ga zahtevajo za to malico, lahko tudi sama pripravim okusno in pogosto bolj zdravo malico).

In to me je napeljalo k razmišljanju kaj vse bi bilo primerno in praktično za malico v šoli. Ena izmed možnosti, ki sem jih preizkusila so bili tudi Polžki s čokolado in lešniki:


TESTO:
500g moke
300ml mlačne vode (lahko naredimo poljubno mešanico vode in mleka)
10g medu
vrečka in pol suhega kvasa
ščepec soli

Iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo, ki ga pustimo vzhajati na dvojno velikost.

POLNILO:
150g mehkega masla
200g grobo mletih lešnikov (ali drugih oreščkov)
250g nasekljane čokolade

Testo razvaljamo v pravokotnik, ga premažemo z zmehčanim maslom in potresemo z lešniki in čokolado. Testo vzdolžno zvijemo in narežemo na približno 15 enako velikih kosov (debeline približno 2cm). Polžke z rezno stranjo polagamo na pekač obložen s peki papirjem in jih rahlo sploščimo ter ponovno pustimo vzhajati.
Vzhajane polžke pečemo približno 25min v pečici ogreti na 180°C.

Ohlajene polžke lahko pokapljamo s prelivom iz sladkorja v prahu in limoninega ali limetinega soka.


DOBER TEK!


Ni komentarjev:

Objavite komentar