nedelja, 8. april 2012

MANDLJEVA PLETENKA

Čas tako hitro mineva - zdi se mi, da je bil ravnokar Božič in Novo leto, danes pa je že Velika noč. Za Božič sem uspela napeči veliko piškotov in celo čokoladno potico, ki je bila do sedaj vedno na mizi tudi za Veliko noč.

Letos pa nisem našla prave volje in časa, da bi se lotila peke potice. Mogoče tudi zaradi rahlo načetega zdravja, ki se bo upajmo hitro popravilo po včerajšnjem obisku zdravnika in dveh škatlicah antibiotikov.

Ker pa sem vseeno hotela imeti nekaj prazničnega peciva, sem spekla Mandljevo pletenko. V osnovi je zelo podobna potici - kvašeno testo, napolnjeno z nadevom iz mandljev in marcipana, vendar je vseeno preprostejša in uspeh je zagotovljen. Potice se pa še vedno po toliko letih lotevam s spoštovanjem in rahlim dvomom kako bo uspela (čeprav je še nikoli nismo vrgli v smeti).

Tako imamo letos na mizi nekaj novega, pa prav nič slabšega.

SESTAVINE (povzeto po Slaščice za vse priložnosti - 2.del)

TESTO:
500g moke
1 vrečka suhega kvasa
150ml mleka
60g masla
40g sladkorja
žlička soli
limonina lupinica
2 jajci

Iz sestavin zgnetemo gladko testo in ga pustimo, da vzhaja na približno dvakratno velikost. Vzhajano testo dobro pregnetemo (če smo v časovni stiski lahko drugo vzhajanje spustimo in testo kar razvaljamo) in pustimo še enkrat vzhajati. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik in premažemo s pripravljenim nadevom.

NADEV:
150g marcipana
2 beljaka
30g sladkorja
150g zmletih mandljev

Beljaka s sladkorjem stepemo v trd sneg v katerega previdno vmešamo mlete mandlje in 100g naribanega marcipana.
Ko nadev namažemo na razvaljano testo, ga potresemo še s preostalim naribanim marcipanom in zvijemo. Zvitek pustimo vzhajati približno 10 minut, nato pa ga prerežemo vzdolžno na polovico. Obe polovici zvitka večkrat prekrižamo, tako da dobimo pletenico, ki jo preložimo na pekač obložen s peki papirjem. Pustimo, da dobro vzhaja in pečemo približno 40 minut v pečici ogreti na 180°C.

Pečeno pletenico lahko pokapljamo še z glazuro iz sladkorja v prahu in limoninega soka (zmešamo 2 žlici sladkorja v prahu z malo limoninega soka) in ohladimo.


DOBER TEK!




Ni komentarjev:

Objavite komentar