sobota, 21. april 2012

KROMPIRJEVI SVALJKI Z MANDLJI

Včasih skuham preveč pire krompirja.

Včasih se po juhi prileže kaj drugačnega.

Včasih bi krompir pripravila na malo drugačen način.

Včasih pa samo želim malo pocrkljati svoje otroke.


Ob takih priložnostih pripravim krompirjeve svaljke. Ne navadne krompirjeve svaljke, ampak take s sladkorjem, mandlji in drobtinami.
Testo je enako kot za slane oziroma navadne svaljke ali njoke, drugačen pa je finale.
Vsakič znova me preseneti kako hitro in enostavno je pripravljeno testo za svaljke in da pravzaprav res ni prav veliko razlogov, zakaj bi kupovala že pripravljene (razen za kosilo na hitro, recimo).
Recept je prikladen še iz enega stališča - vse sestavine so v naši hiši praviloma vedno na zalogi.

Pa preidimo h kuhanju!

KROMPIRJEVO TESTO ZA SVALJKE:
0,5kg krompirja
120g ostre moke
40g masla (zmehčanega)
1 jajce
sol

Krompir olupimo in narežemo na majhne, enako velike kose, ki jih skuhamo v slani vodi do mehkega. Kuhane odcedimo in pustimo, da izhlapi nekaj pare. Še topel krompir pretlačimo in pustimo, da se ohladi. Hladnemu dodamo ostale sestavine in zgnetemo v gladko testo.
Testo lahko uporabimo za svaljke, njoke, sadne cmoke (marelični, slivovi, jagodni...), pa še kaj bi se našlo.

Iz testa oblikujemo za prst velike svaljke, zašiljene na obeh koncih in jih kuhamo v slani vodi dokler ne priplavajo na površino. Kuhane previdno poberemo iz vode in dobro odcedimo.

V veliki ponvi raztopimo žlico masla in mu dodamo drobtine. Rahlo popečenim drobtinam dodamo še mlete mandlje in nadaljujemo s praženjem. Ko so drobtine in mandlji zapečeni (in lepo diši po mandljih), ponev odstavimo in primešamo še veliko žlico rjavega sladkorja.
Mešanico enakomerno razporedimo po ponvi, nanjo naložimo svaljke in previdno premešamo, tako da se svaljki "oblečejo". Na krožniku pa svaljke potresemo še s sladkorjem v prahu.

DOBER TEK!


Ni komentarjev:

Objavite komentar