Letos sem se odločila, da bom tudi jaz sodelovala pri peki. Ker pa mi časa konstantno primankuje, sem seveda izbrala dva zelo enostavna in preverjena recepta - Rjavčki (Broenies) in Hrustljavi čokolini (Cookies). Kljub hitri in preprosti pripravi, so rezultati odlični in vedno zagotovljeni.
RJAVČKI (prirejeno iz knjigice Jill Norman: Čokolada)
125g masla
125g čokolade
250g sladkorja
4 jajca
125g moke
125g mletih mandljev
Skupaj raztopimo masleo in čokolado. Penasto umešamo jajca in sladkor (venda samo rahlo) in jim primešamo čokolado z maslom. V kremo vmešamo še moko in mandlje. Zlijemo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo 25 do 30 minut v pečici ogreti na 180 stopinj (rjavčki so pečeni, ko je testo v sredini še rahlo vlažno). Pustimo, da se ohladi v pekaču nato pa narežemo na majhne kvadrate.
HRUSTLJAVI ČOKOLINI (prirejeno iz knjige Rosemary Wadey: Čokoladne sanje)
90g masla
200g rjavega sladkorja
1 stepeno jajce
175g moke
1 žlička pecilnega praška
ščep soli
60g mletih mandljev
60g jedilne čokolade, narezane na majhne koščke
Penasto umešamo maslo in sladkor, dodamo še sladkor in dobro vmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom, sol, mlete mandlje in narezano čokolado in vse dobro zmešamo. Testo zajemamo z žlico (jaz uporabljam merilno žlico za 15ml, da so vsi kupčki res enako veliki) in kupčke polagamo na pekač obložen s papirjem za peko in jih rahlo potlačimo. Kupčke polagamo dovolj narezen, da se piškoti med peko ne bodo sprijeli. Pečemo jih približno 15 minut v pečici ogreti na 180 stopinj, da postanejo čvrsti in rahlo zarumenjijo. Nekaj minut jih še pustimo na pekaču, nato pa jih previdno preložimo na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.
V testo lahko poleg čokolade primešamo še druge sestavine, kot so rozine, kandirane češnje, naribano pomarančno lupino...
Ni komentarjev:
Objavite komentar