sobota, 16. april 2011

ČOKOLADNA POTICA

Velika noč se bliža s svetlobno hitrostjo (jutri je že cvetna nedelja). Danes je edini dan do Velike noči, ko sem imela malenkost časa in možnost, da spečem potico – mojo najljubšo – čokoladno.

To je recept, ki sem ga podedovala od svoje mami in upam, da ne bo zamerila, če ga tukaj objavim.

TESTO
1kg moke
200g masla
4 rumenjaki
100g sladkorja
1 jedilna žlica soli
375ml mleka
3 žlice ruma

Kvasni nastavek:
60g kvasa
1 žlička sladkorja
2-3 žličke moke
malo mleka

Iz sestavin za kvasni nastavek zmešaj gosto maso in pusti, da naraste.
V posodo stresi moko in ob strani sol.
V posodi na majhnem ognju stopi maslo, mu dodaj sladkor in mleko. Ko se že malo ohladi, primešaj rumenjake in rum.
K moki stresi vzhajan kvas (oziroma suhi kvas, če uporabljaš le-tega), ga malo umešaj, nato pa med mešanjem dolivaj mešanico maščobe z mlekom. Gneteš oz. mešaš dokler ne dobiš mehkega gladkega testa. Testo pustiš vzhajat (približno pol ure), ga pregneteš in še enkrat vzhajaš.

Medtem pripraviš nadev.


ČOKOLADNI NADEV
140g masla
5 jajc (ločenih)
140g sladkorja
vanilijev sladkor
300g dobre jedilne čokolade (Manner)
Rum

100-200g kokosa

Penasto umešaš maslo, nato enega za drugim dodaš rumenjake in sladkor. Nato dodaš še vanilijev sladkor, ščepec soli, rum in stopljeno čokolado. Beljak stepeš v trd sneg in ga vmešaš v čokoladno maso.

Vzhajano testo razvaljaš čimbolj na tanko na pomokani rjuhi, premažeš z nadevom in potreseš s kokosom, lahko pa še z nekaj koščki čokolade.



Testo zviješ s pomočjo rjuhe in ga daš v pekač pomazan z maslom in potresen z moko.
Potico pustiš vzhajati. Ko je dobro vzhajana jo pečeš pri 180 stopinjah 45-60 min. Po približno 30min lahko potico pokriješ z alu-folijo, da se površina ne zažge.

Potica za Veliko noč 

In primerek za degustacijo:



Tole je pa nastalo vzporedno s potico, tako da nam manjkajo samo še pirhi in šunka (hren je tudi že kupljen):

2 komentarja:

  1. Hm, mogoče se je pa res še sama kdaj lotim!

    Ampak - ali ni napaka pri sestavinah za testo? Dvakrat sladkor in nič masla?

    OdgovoriIzbriši
  2. Seveda je napaka. Hvala za opozorilo in hitim popravit.

    OdgovoriIzbriši